Vrienden en familie verwelkomen Saeid Rezaie na zijn vrijlating uit de gevangenis, na een 10 jaar durende onrechtvaardige opsluiting.

DEN HAAG, 20 februari 2018, (BWNS) – Na tien jaar van onrechtvaardige opsluiting vanwege zijn geloofsovertuiging, is er een einde gekomen aan de onrechtmatige straf van Saeid Rezaie, een van de zeven leden van de voormalige groep die de zaken behartigde van de bahá’ís in Iran.

De heer Rezaie en zes andere bahá’ís werden in 2008 in de vroege ochtend gearresteerd na een inval in hun huizen. Ze maakten allen deel uit van de ad-hocgroep die bekend stond als ‘de Yaran’ (de Vrienden), die zorg droegen voor de geestelijke en materiële basisbehoeften van de Iraanse bahá’í-gemeenschap. De groep werd opgericht met medeweten en stilzwijgende goedkeuring van de autoriteiten, nadat formele bahá’í-instellingen in de jaren tachtig in Iran illegaal waren verklaard. De heer Rezaie is de vierde persoon van de voormalige Yaran die is vrijgelaten.

Nu, tien jaar later, keert hij terug naar een samenleving die weinig veranderd is ten aanzien van de bejegening van de bahá’í-gemeenschap.

‘Hoewel de heer Rezaie en drie andere leden van de Yaran zijn vrijgelaten, gaat de vervolging van de bahá’ís in Iran onverminderd door’, zei Diane Ala’i, vertegenwoordiger van Bahá’í International Community (BIC) bij de Verenigde Naties in Genève. ‘Vanuit de gevangenis gaat hij terug naar een gemeenschap die nog steeds onder enorme druk staat van de regering en die wordt geconfronteerd met discriminatie en vervolging om geen andere reden dan de overtuiging van het Bahá’í-geloof.’

Saeid Rezaie voltooide op 16 februari jl. een 10 jaar durende onrechtvaardige opsluiting.

Voordat hij werd gevangengezet had de heer Rezaie, landbouwingenieur, een succesvol bedrijf in landbouwmachines. Hij is een van de vele leden van de bahá’í-gemeenschap die heeft geleden onder de economische vervolgingen. Winkels en bedrijven van bahá’ís worden met regelmaat door de autoriteiten gesloten nadat eigenaren zijn lastig gevallen. In de afgelopen paar jaar zijn honderden van dergelijke bedrijven gesloten en zijn van veel gezinnen de financiële middelen van bestaan ontnomen. In een open brief aan president Hassan Rouhani noemde BIC deze discriminatie ‘economische apartheid’.

Verwacht wordt dat de drie overgebleven leden van de Yaran hun straffen in de komende maanden zullen voltooien. Het gaat om de heer Jamaloddin Khanjani (84), de heer Afif Naeimi (56) en de heer Vahid Tizfahm (44).

Ga voor meer informatie naar bic.org.

Bron: http://news.bahai.org/story/1238/

___________________________________________________________________

Voor meer informatie: Nationaal Bahá’í Centrum, Riouwstraat 27, 2585 GR Den Haag
Telefoon: 070 355 4017, e-mail: beb@bahai.nl, Contactpersoon: Marga Martens 06 515 85 302
Internet: https://www.bahai.nl en http://www.bahai.org

 Het Bahá’í-geloof
Het Bahá’í-geloof wordt beschouwd als de jongste wereldgodsdienst. Het geloof is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in Iran. Het verkondigt de eenheid van God, de eenheid van religie en de eenheid van de mensheid. Het Bahá’í-geloof komt na het christendom in de meeste landen ter wereld voor. Wereldwijd zijn er meer dan vijf miljoen bahá’ís.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *